PLANET LAB ARCHITECTURE
 
Appartementen Stadhouderspark   - Vught 
De voormalige kazerneterreinen in Vught zijn herontwikkeld tot de woonwijk Stadhouderspark. Wij ontwierpen hiervoor 70 woningen in verschillende typen. Als bewoners te gast in het bos, natuurlijk in verbinding met de vele aanwezige bomen op het terrein, vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van het park en de woningen, welke in samenwerking met landschapsarchitect Peter Lubbers werd vormgegeven.

Simone Drost Architecture Planet Lab Architecture Appartementen Stadhouderspark Vught voorgevel in bos
Simone-Drost-Architecture-Planet-Lab-Architecture-Appartementen-Stadhouderspark-Vught-zijgevel-met-balkons
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught materiaal detail
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught voorgevel overzicht
Simone-Drost-Architecture-Planet-Lab-Architecture-Appartementen-Stadhouderspark-Vught-hoekgevel
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught open balkon
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stadhouderspark Vught plattegronden
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stadhouderspark Vught geveltekening en doorsnede
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught voorgevel overzicht entreegevel
Simone Drost Architecture Planet Lab Architecture Appartementen Stadhouderspark Vught garage
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught voorgevel bij schemer
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught fragment voorgevel bij schemer
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught fragment entree gebouw bij schemer
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught voorgevel overzicht entreegevel en entree parkeergarage bij schemer
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught voorgevel en entree parkeergarage bij schemer
Simone Drost Architecture Planet Pab Architecture Appartementen Stdhouderspark Vught geveldetail hoek boven
Simone Drost Architecture Planet Lab Architecture Appartementen Stadhouderspark Vught hoek boven balkons

omringen met bomen geeft je ruimte en verwondering

De plaatsing van de woongebouwen tussen de bomen is een zoektocht geweest. Hoe kan je wonen in een bos financieel haalbaar maken, zonder het gevoel van het bos kwijt te raken.
Het appartementengebouw staat vrij geschakeerd “tussen de bomen en de bladeren”. De begane grond van het woongebouw is opgetild, zodat het bos er als het ware onder door loopt. Door kleur, textuur en materiaaltypes uit de omgeving te herleiden zijn materialen als hout, riet en steen gekozen. Het appartementengebouw had in oorsprong rieten gevels wat is vervangen door gemêleerde bakstenen die aansluiten op de tactiliteit en kleurtonen van de boomstammen met hun veelkleurige schors. Witte betonnen kaders, om precies geplaatste ramen en balkons, werken als lijsten die het uitzicht op de natuur inkaderen en vormen een bijzonder contrast met het bos. Op het dak zijn, van binnenuit de woning bereikbare daktuinen, die een uitzicht geven over de kruinen van de bomen.


schors van de bomen was de inspiratie voor de tactiliteit en de kleur van de gevel

Planet Lab Architecture Simone Drost Architecture Stadhouderspark Vught appartementen impressie riet
In het plangebied is samengewerkt met landschapsarchitect Peter Lubbers en architecten Haiko Meijer en Vera Yanovtchinsky zodat het plan een diversiteit aan architectuur verbeeldt. Het plangebied is onderverdeeld in twee deelgebieden; ‘de Dorpsrand’ en ‘het Parkbos’. Het Parkbos behoud de bomen en de vrije ruimte in het bos. De bebouwing, appartementen en grondgebonden woningen, is nauwkeurig tussen de bestaande bomen gepositioneerd. Het parkeren gebeurd zoveel als mogelijk onder de gebouwen of in groene kamers. De appartementen hebben allen een meerzijdige oriëntatie op het bos en grote buitenruimten; aansluitend of via een binnentrap naar het dak. De natuurlijke omgeving is de inspiratiebron geweest voor de ontwerpen en zijn een moderne interpretatie van de bestaande landhuizen in Vught, waarbij sculpturaliteit en alzijdigheid belangrijke thema’s zijn.


appartementen hebben meerzijdige oriëntatie op bos en grote buitenruimten; aansluitend of via een binnentrap naar het dak


ONTWERPTEAM / OPDRACHTGEVER / Marc Rijs - BPD Eindhoven / ARCHITECT / Simone Drost, Sean Matsumoto, Theo Kupers, Pim IJsendoorn, Jasper Deurlo - Planet Lab Architecture / SUPERVISOR / Jos van Eldonk - Comon Affairs / LANDSCHAPSARCHITECT / Peter Lubbers - Buro Lubbers / CONSTRUCTEUR / Goudstikker - de Vries / INSTALLATIE ADVISEUR / Nelissen / DUURZAAMHEID / Nelissen / BOUWMANAGER / Ralph Verhoeven, Anne van Boxel, Niels Briene - Berghege / KOSTENDESKUNDIGE / Ralph Verhoeven - Berghege / AANNEMER / Ralph Verhoeven, Anne van Boxel, Niels Briene - Berghege  //

PROJECTDATA / LOCATIE / Amalia van Solmslaan Vught / PROGRAMMA / 12 appartementen - garage 18 parkeerplaatsen / BEBOUWD OPPERVLAK / 1.000 m2 / BRUTO VLOEROPPERVLAK (BVO) / appartementen van 135 - 200 m2 met verzonken garage - totaal 3.500 m2 / TERREIN OPPERVLAK / staat vrij in het bos / BOUWKOSTEN / € 3.000.000 / OPLEVERING / 2020 //





Magazine De Houtduif



Simone Drost Architecture Planet lab Architecture appartementen Stadhouderspark Vught Biomimicry schors